top of page
Skärmavbild 2022-01-24 kl. 19.21.54.png

Exhibition 28 Jan - 10 Mars 2022

Martin Bryder / Make Your Transition

Vernissage 28.01 2022

Om Martin Bryders målningar

Text: Leif Holmstrand

Målningarna består av många material, av vid en första anblick likartade motiv. Målningarna är välbekanta. De liknar visuella ekon av somliga barnramsor.
De liknar absurda barnvuxna, lekfulla barnvuxna, kanske trasiga barnvuxna.

Målningarna är inte målningar. De är interiördetaljer och kollage. De är tvångsmäs- siga skratt och fria repetitioner. Målningarna hör ihop med skilda stoff livet lämnar efter sig, dag för dag.
Målningarna har familj, är familj, besvärjer familj, och äger vid sidan av denna tyng- ande aspekt en obegriplig lätthet som säger att livsglädje och dödsångest inte ute- sluter varandra, att livsglädje och dödslängtan inte är dramatiska effekter på den personliga historikens pelare, utan delar av en besläktad men väsensskild närvaro. Som höjer upp ur det depressiva och gör oss på bra humör.

Ändå är målningarna mer fysiska än andliga. De är föremål, och föremålen är knö- liga, har struktur, kropp, slitage, spår.

Målningarna är inte målningar.

Det blåaktiga på vitt tar via omvägen ”gammalt porslin” våra ögon och tankar till exempelvis kulspetspennebläck på blött papper, till ådring på bleka kroppar, till en särskild sorts broderi på linne. Filmvampyrerna som var så vackra i huvudet ekar nu i något mer vardagligt, mer mångbottnat, mer mystiskt. Det abnormt trevliga skrämmer. Men inte bara.

Ansikten, kläder, hattar. Och så andra färger, röda linjer på blått. Tygmönster, ta- petsnuttar, kanske. Antikgrön fond, svarta linjer som frammanar klädesplaggsdold ockult figur. Röd solsymbol, eller annan magi. Vem vet?

Ibland skrämmer detta oss.

Färgerna och fragmenten, nästan rektangulära fält, de tätnar, sammanfogade och överlappande. Målningarna öppnar sig här, med hjälp av dessa delars antydda histo- rik, in mot vardagssagor och tillstånd som aldrig berättats med ord. Målningarna är alltså målningar. De är inte målningar.

Målningarna är många och de är handlingar, de är praktik. Målningarna sysslar inte med rådgivning och lär oss inget om hur saker borde vara. Målningarna är för bra och för roliga för det. Målningarna som inte är målningar är många målningar, bra målningar. Målningar.

bottom of page